Klub történet

A BAKONY JUDO KLUB TÖRTÉNETE 1993-TÓL NAPJAINKIG

1992 végén a Pápai SE Judo Szakosztályának három tagja, Véghné Vadas Mercedes, Végh József és Balikó András megköszönte addigi edzőjük, Lőrincz Dezső munkáját, és azt, hogy megszerettette velük a judo sportágat, majd elbúcsúztak mesterüktől és új terveket szőttek.

Néhány hónappal később,

egészen pontosan 1993. március 8-án, idősebb Hernádi Tamás bíztatásával és segítségével, valamint tizenegy alapító taggal hivatalosan is kezdetét vette egy új sportegyesület, a Bakony Judo Klub története.

Még ebben a hónapban

a Veszprém Megyei Bíróság 984-es számon nyilvántartásba vette az új sportszervezetet. A kezdet nem volt könnyű. A frissen alakult szakosztály eleinte a Pápai SE Judo Szakosztály árnyékában működött, de a következetes munka lassan egyenrangúvá emelte az új klubot, majd az eredmények igazolták a három sportember korábbi döntését.

Az új judo klub elfogadtatásáért nagyon komoly munkát kellett végezniük az egyesület vezetőinek, de előbb a városban, majd a megyében, a régióban és végül az egész országban ismertté vált a Bakony Judo Klub neve. Az egyesület működését a fennállása óta a stabilitás jellemzi. A Bakony Judo Klub már a kezdetektől a versenyzésre esküdött fel, és azóta is ez az irányvonal érvényesül a szakmai munkában. Szinte az első évtől kezdődően részt vettek a sportolóink Magyar Judo Szövetség versenyrendszerében. Természetesen eleinte kisebb sikerekkel, de aztán idővel beértek azok a sportolók, akiknek az első országos bajnoki és diákolimpiai sikereket köszönhetjük.

1994-ben először és eddig sajnos utoljára, a Bakony Judo Klub felnőtt csapatot tudott összeállítani, és nagy levegőt véve benevezett a III. osztályú Csapat Bajnokságra, ahol éppen csak lemaradva a dobogóról a 4. helyen végeztek. A csapat tagjai voltak Császár Balázs -60 kg, Németh Balázs -66 kg, Végh József -71 kg, Kovács Gábor -78 kg, Dékány Attila -86 kg, Baranyai Balázs -95 kg. Az ő nevükhöz fűződik az első országos eredmény. E csapatból hárman, Végh József, Kovács Gábor és Dékány Attila edzőként még mindig együtt dolgozik. Az első országos bajnokságon megszerzett érem Kozma Milán nevéhez fűződik, aki az 1995-ös Diák „C” Országos Bajnokságon a +49 kg-os súlycsoportban a 3. helyen végzett. Az első Országos Bajnoki címre 1997-ig kellett várni, mikor is Fekete Erzsébet a Serdülő Országos Bajnokságon a -58 kg-os súlycsoportban diadalmaskodott. Az első felnőtt korcsoportos érem 1996-ban született meg, mikor Felnőtt II. osztályú Országos Bajnokságon a -71 kg-os súlycsoportban Mezei Csaba a 3. helyen végzett.

A Bakony Judo Klub sportolói az elmúlt 20 év során napjainkig 22 országos bajnoki, illetve országos diákolimpiai bajnok címet, valamint 131 érmet szereztek a korosztályos és minősített (I-II-III. osztály) felnőtt országos bajnokságokon. A Bakony Judo Klub fennállásának legeredményesebb éve a 2003-as esztendő volt, mikor 14 versenyzőnk 4 országos bajnoki címet és 12 érmet szerzett a korosztályos és felnőtt országos bajnokságokon, országos diákolimpiai döntőkön. Az egyesület sportolói évente átlagosan 20 versenyen vesznek részt. Fő versenyek az Országos Bajnokságok és Országos Diákolimpiai Döntők. Az ezekre való felkészülést segítik a megyei és regionális versenyek. Sportolóink időnként nemzetközi versenyekre is eljutnak. Óriási eredmény, hogy a korábbi sikeres versenyzők közül többen ma már az egyesület szakmai munkáját segítik edzőként, átadva tapasztalataikat a jelenlegi sportolóinknak.

Pápa város önkormányzatával a megalakulástól kezdve jó a kapcsolat. Az egyesület önkormányzati támogatásban részesül minden évben. A város az elmúlt két évtized munkáját azzal hálálta meg, hogy 2013 nyarán az egyesület számára állandó edzőtermet biztosított, melyet a saját elképzeléseink szerint alakíthattunk ki.

2018-ban a klub vezetősége lemondott, és helyükre Szolga Gábort elnöknek, Dékány Attilát és az alapító Vadas Mercedest elnökhelyettesnek választotta meg a közgyűlés.

Székhely - elérhetőség

8500 Pápai Küzdosport Centrum

Pápa Erkel Ferenc út (Acsády suli kistornaterem)

  • dummy+36 30 868 3147

Edzésidőpontok

hétfő, szerda és péntek 17.00–19.00

Oldalainkat 250 vendég és 0 tag böngészi

© Copyright Bakony Judo Klub 2022.

Search