Az OBI -

a Budo öv szimbolikus jelentése

Az Aikidoka kétszer tekeri maga köré az övet balról jobbra, majd háromszög alakú csomót köt rá, meghatározott sorrend szerint. Az OBI jelentősége sokkal nagyobb, mint egyszerű öv, mely a gi-t összefogja, szimbolikus jelentősége is van. Az első Dolog amiben az OBI szimbolikája megjelenik, az a színe. Ha egy Budo-ka harciművészetnek szentelte életét, annak öve fokozatosan sötétedett. Külön övszín van minden fokozat számára.
De az emberek minősítését nem csupán technikai ügyességükre kell alapozni, vannak emberek, akik szinte tökéletes technikával rendelkeznek, de ez minden, amiben ők igazán jók. A különböző fokozatok alapja nem kizárólag a technikai tudás kell hogy legyen, hanem a jellem legalább annyira, mint a harcművészetekben való jártasság.

VICE CHANCELLOR
singnature

A fehér öv az ártatlanságot jelenti.

Olyan embert jelez, akinek lelke és szelleme még érintetlen, tiszta. Ő még nem ismeri a Budo szellemiségét, szinte semmit sem ismer a harci technikákból, a mozgásanyagból. Ez tehát a kezdők színe.

A citromsárga öv

A narancssárga öv úgyszintén a tündöklő, ragyogó nap színe.

A narancssárga öv azokat jelzi, akik számára az új Nap már érettebb stádiumba jutott. Akiknek már a Budo-ban eltöltött „első nap” eltelt.
Így a harcos ügyessége és megértése új látóhatárok felé emelkedik.

A zöld öv a növények színe.

A zöld öv annak felel meg, aki már képes feldolgozni a fényt, akinek szelleme új gondolatokat ért el, akinek ügyessége új „gyümölcsöket”, új megoldásokat teremt.

A kék öv a távlatok színe

A kék övet olyan személy érdemli meg, akinek a törekvése, vágyódása a horizontig terjed, akinek a lelke már közelít a tenger mélységéhez, de még tartózkodik annak feltárásától.

A barna öv a föld színe

Azt az embert jelzi, akinek technikája már megfelelő, szelleme termékeny, lelke szilárd.

A fekete öv az összes szín együttese (nem a fizikai törvények szerint).

Olyan valakit jelez, aki elnyerte a jellembeli ügyességi fokozatokat, amelyek szükségesek a DO első méterein való áthaladáshoz. DE a fekete nem a győzelem színe, hanem a sötétségé, az éjszakáé. Azt mutatja, hogy a nap, amely a citromsárga övvel kezdődött, véget ért, és új nap kezdődik. A Budo-ka útja nem ért véget, hiszen szinte csak most kezdődik.

Várunk mindenkit,

aki betöltötte a hatéves kort!

Székhely - elérhetőség

8500 Pápai Küzdosport Centrum

Pápa Erkel Ferenc út (Acsády suli kistornaterem)

  • dummy+36 30 868 3147

Edzésidőpontok

hétfő, szerda és péntek 17.00–19.00

Oldalainkat 253 vendég és 0 tag böngészi

© Copyright Bakony Judo Klub 2022.

Search